cebulaki, cebularze
Przepisy

Cebulaki z drożdżowego ciasta

Cebulaki!

Wczoraj z nimi moja pierwsza próba. Jestem zadowolona z efektu, aczkolwiek wiem, że kiedy będę przygotowywać cebulakami ponownie zmodyfikuję nieco farsz 🙂
To dobry dodatek do zup np: barszczu czerwonego albo zupy krem.

Składniki

  • 40 dag mąki pełnoziarnistej
  • 5 dag drożdży (ja dałam 7 dag, bo korzystałam z suchych drożdży)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • sól
  • 4 cebule
  • zioła prowansalskie
  • natka z pietruszki (suszona)
  • oliwa z oliwek

cebulaki, cebularze

cebulaki, cebularze

Wykonanie

Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłego mleka, wlej do mąki, dodaj żółtka, miękką margarynę, sól, resztę mleka. Następnie wyrób ciasto i zostaw, aby wyrosło.
Rozwałkuj ciasto i podziel je przy pomocy np: szklanki na małe placki. Dopraw ziołami prowansalskimi, dodaj farsz cebulowy i na sam koniec posyp natką z pietruszki.

Piecz cebulaki w bardzo gorącym piekarniku (około 200 stopni) przez około 15 minut. Kiedy będą miały złocisty kolor to znaczy, że są gotowe.

Czas przygotowania: 

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *