Cebulaki z drożdżowego ciasta
Cebulaki!
Wczoraj z nimi moja pierwsza próba. Jestem zadowolona z efektu, aczkolwiek wiem, że kiedy będę przygotowywać cebulakami ponownie zmodyfikuję nieco farsz 🙂
To dobry dodatek do zup np: barszczu czerwonego albo zupy krem.
Składniki
- 40 dag mąki pełnoziarnistej
- 5 dag drożdży (ja dałam 7 dag, bo korzystałam z suchych drożdży)
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 10 dag margaryny
- sól
- 4 cebule
- zioła prowansalskie
- natka z pietruszki (suszona)
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłego mleka, wlej do mąki, dodaj żółtka, miękką margarynę, sól, resztę mleka. Następnie wyrób ciasto i zostaw, aby wyrosło.
Rozwałkuj ciasto i podziel je przy pomocy np: szklanki na małe placki. Dopraw ziołami prowansalskimi, dodaj farsz cebulowy i na sam koniec posyp natką z pietruszki.
Piecz cebulaki w bardzo gorącym piekarniku (około 200 stopni) przez około 15 minut. Kiedy będą miały złocisty kolor to znaczy, że są gotowe.
Czas przygotowania:
Smacznego!
2 komentarze
Anonimowy
w jakiś sieciach marketów można dostać mąke pełnoziarnista ? w jakich sklepach ?
Żaklina Michałowska
Ja swoją kupiłam chyba w TESCO.