Przepisy

Krem ze świeżych pomidorów z selerem naciowym

Seler naciowy?

Myślę sobie, że to warzywo, które na pewno mi nie zasmakuje. Przecież nie lubię nawet selera w zupie! ;/ a tu proszę miła niespodzianka. Otóż w połączeniu ze świeżymi pomidorami i jako element zupy, doskonale się sprawdza. Pięknie i bardzo apetycznie pachnie podczas gotowania.
Nie jestem jeszcze w stanie zrobić sobie np: koktajlu z selera naciowego, ale myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas i znajdę połączenie smakowe, które będzie świetnie współgrało z selerem.

krem pomidorowy z selerem naciowym

Składniki

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli sosu słodkiego chili
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • natka z pietruszki
  • makaron świderki

krem pomidorowy z selerem naciowym, krem z selera i pomidora

Wykonanie

Pomidory umyj, ponacinaj je na krzyż, sparz wrzątkiem, zdejmij skóry , wykrój ogonki i twardszy trzonek, pokrój w kostkę pomidory.
Cebulę obierz i pokrój. Seler oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć cebulę- zeszklij.
Obierz i pokrój w kostkę marchew i pietruszkę.
Pomidory, seler naciowy, marchew, pietruszkę wymieszaj i krótko podduszaj. Dodaj zeszkloną wcześniej cebulę. Wlej bulion warzywny. Odstaw wywar do gotowania na 15 minut. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, a następnie dodaj sos chili, ketchup, cukier i zabiel śmietaną.
Zmiksuj zupę.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami z ciemnego pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *