Domowy burger
Domowe burgery. Lubimy?
Przy komponowaniu burgera zwracałam bardziej uwagę na męskie upodobania. Dlatego też, w moim domowym burgerze znajdziecie głównie kurczaka i dużą, domową bułkę.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki żytniej
- 20 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 400 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 małe cebule (lub 2 duże)
- około 4 pieczarki
- filet z piersi z kurczaka około 200 g
- 3 ogórki w occie przygotowane przez moją mamę 🙂
- garść kapusty pekińskiej- posiekanej
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- przyprawa do gyrosa
Wykonanie
Rozpuść drożdże w wysokim naczyniu, dodaj 2 łyżeczki mąki, 1 cukru i szczyptę soli. Dodatkowo zalej całość 150 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier, sól.
Posiekaj cebule na drobno i wrzuć na suchą patelnię, dolej oliwy dopiero po 5 minutach. Przestudź cebulę. Wyrób ciasto przez około 5 minut, dodaj cebulę. Ponownie wyrób ciasto i odstaw na 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Nakłuj ciasto i podziel na około 7-8 części. Uformuj każdy kawałek w kulę, następnie ułóż na blasze i papierze do pieczenia. Ustaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez około 30-35 minut. Pieczarki pokrój i przesmaż na patelni. Dopraw lekko solą. Mięso dopraw przyprawą do gyrosa i wrzuć początkowo na suchą patelnię. Dopiero po upływie 5-6 minut skrop oliwą.
Lekko ciepłe bułki, rozkrój na pół i posmaruj obie strony pastą pomidorową. Kładź kolejno kapustę pekińską, pieczarki, ogórka w occie i pierś z kurczaka.
Czas przygotowania: 1,5 h
Smacznego!
One Comment
Szymon Barczak
Jak dla mnie za dużo warzyw.