Zupa grzybowa
Las w kuchni!
Nie wiem czy Wam już wspominałam, ale zupy grzybowe to są moje smaki. Każdą zjem, naprawdę 🙂
Przy tej wymagany był wywar z mięsa to dla mnie nowość, bo zazwyczaj gotuję wywary warzywne.
W całym mieszkaniu unosił się zapach grzybów- było pysznie! 🙂
Składniki
- 1 litr wody
- 30 dag podgrzybków (mogą być suszone)
- kilka pieczarek
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler
- 2 ziemniaki
- biała część pora
- 4 skrzydełka drobiowe
- 1/3 szklanki chudego mleka
- 1 cebula
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- koperek lub natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- słodka papryka
Wykonanie
1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, por i seler obierz i umyj. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę (zalej je wodą, aby nie sczerniały), pietruszkę i seler w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Skrzydełka umyj.
2. Jeśli masz świeże podgrzybki to tylko je umyj i pokrój w paski. Z kolei jeśli suszone to zalej je zimną wodą najlepiej dzień przed, albo na kilka godzin. Pieczarki pokrój w plastry.
3. Masło rozpuść w garnku, zrumień cebulę, dodaj wszystkie grzyby i smaż przez około 5-6 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
4. Dolej wodę do podsmażonych już grzybów, dodaj skrzydełka oraz warzywa (bez ziemniaków) i gotuj przez 30 minut. Ziemniaki dodaj po około 20 minutach, bardzo szybko się gotują, a przecież nikt nie chcę jeść rozgotowanych, nawet w zupie 🙂 Po tym czasie wyjmij z garnka skrzydełka i por. Wrzuć 2 liście laurowe i 1 ziele angielskie. Całość przypraw solą, pieprzem, słodką papryką sowiecie i do smaku przypraw jeszcze tymiankiem. Gotuj przez kolejne 10 minut.
5. Dodaj mleko i wymieszaj. Przy podawaniu zupy posyp natką pietruszki lub koperkiem.