Botwinka
Pięknie kolorowa!
Wszelkiego rodzaju zupy, gdzie występują buraki nie były moimi ulubionymi. Postanowiłam przygotować zupę z tego warzywa, aby się przekonać lub całkowicie zrezygnować z niego.
Botwina- moja dzisiejsza propozycja dla Was zasmakowała mi. Całość świetnie wykończyło jajko oraz ciemne pieczywo. Sam smak zupy był lekko kwaskowaty i dość pikantny, ze względu na sporą ilość pieprzu 🙂
Jest to dobra propozycja letniej zupy. Od strony wizualnej również zachęca do konsumpcji.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu! 🙂
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 duże ziemniaki
- botwina
- sól
- pieprz
- 1/2 soku z cytryny
- 500-600 ml wody
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- koper
Wykonanie
1. Obierz pietruszkę. Marchewkę dokładnie umyj i opłucz. Następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
2. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą.
3. Wstaw 500-600 ml wody. Do wrzącej wody dodaj startą wcześniej marchewkę i pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. Oczyść dokładnie botwinkę z ewentualnej ziemi i posiekaj na drobno. Dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 10 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki.
5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dopraw solą i pieprzem zupę wedle uznania (ja zawsze wolę dobrze doprawione zupy, więc używam sporo pieprzu). Posiekaj koper i dodaj do zupy.
6. Zmieszaj jogurt naturalny z mlekiem.
7. Wciśnij 1/2 soku z małej cytryny do zupy i dokładnie zamieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu. Wlej mieszaninę jogurtu i mleka.
8. Ugotuj jajka. Ostudź i obierz ze skorupki. Przekrój każde jajko na pół.
9. Zupę podawaj z jajkiem i pieczywem.