łódeczki z cukinii
Przepisy

Łódeczki z cukinii i kaszy jaglanej

Cukinia!

Zapomniany przepis i odkopany przepis. Zawsze dobrze smakuje.

faszerowana cukinia

Składniki

  • 3 cukinie (średniej wielkości)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej/oliwa

łódeczki z cukinii, faszerowana cukinia

faszerowana cukinia, łódeczki z cukinii

Wykonanie

1. Przygotuj łódeczki z cukinii. Obierz ze skóry cukinię, przekrój na 4 części i wydrąż środek. Posyp solą łódeczki. Nastaw piekarnik na 180 stopni i pozostaw go, aby się nagrzał.
2. Posiekaj cebulę i wrzuć na suchą patelnię, po kilku minutach dodaj 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Następnie dodaj środek cukinii (wcześniej pokrój go na małe kawałki) i podsmażaj razem z cebulą.
3. Pokrój pomidora w drobną kostkę; natkę pietruszki posiekaj. Dodaj na patelnię do reszty warzyw.
4. Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną. Połącz ją następnie z warzywami i dokładnie wymieszaj.
5. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką.
6. Nałóż farsz do łódeczek, posyp kawałkami mozzarelli i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Jako dodatek do łódeczek można użyć ketchupu lub sosu czosnkowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *