Chleb bananowy ze serkiem straciatella
Ślinka mi cieknie jak sobie tylko przypomnę ten smak i zapach. Chcę Was zarazić tym przepisem, bo naprawdę warto. Lekko słodki i naprawdę przyjemny w smaku chleb bananowy do tego kubek mleka i jest świetnie. Zaproś swojego znajomego na taki podwieczorek. Zapewniam Ciebie, że od razu będzie chciał przepis 🙂
Składniki
- banany 2 szt. (najlepiej, żeby były dojrzałe)
- mąka żytni 2 szklanki
- olej rzepakowy 40 g
- jajka 2 szt.
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- siemię lniane 2 łyżki (może być zmielone, jak i w ziarnach)
- sok z cytryny 1/2 szt.
- żurawina 1 garść 🙂
- orzechy włoskie 1 garść 🙂
- cynamon/ przyprawa do piernika 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- ser twarogowy (kostka)
- jogurt naturalny 5 łyżek
- miód 2 łyżki
- gorzka czekolada 1/2 tabliczki
Jak to zrobić?
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj sobie małą formę do keksa, wyłóż papierem do pieczenia. Weź 2 miski, jedną do suchych składników, drugą do mokrych. W pierwszej wymieszaj mąkę, wiórki, siemię, żurawinę, orzechy, sodę, cynamon. W drugiej misce połącz ze sobą zgniecione banany, jaja, olej, sok z cytryny. Złącz zawartość dwóch misek. Ja użyłam o tego malaksera na wolnych obrotach, ale jeśli nie dysponujesz tego typu sprzętem możesz spokojnie poradzić sobie przy pomocy drewnianej łyżki. Tylko nie wytwarzaj zbyt szybkich obrotów ;p
Dobra zajmij się teraz twarożkiem… Twaróg zmiksuj bądź rozgnieć widelcem z miodem i gorzką czekoladą. Uprzednio czekoladę posiekaj na małe nieregularne kawałki.
Mały sekret dla Ciebie!- chlebek smakuje najlepiej delikatnie ciepły z twarożkiem 🙂