zupa kalafiorowa
Przepisy

Kalafiorowa

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • mały por
  • 1 średni kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • natka z pietruszki
  • pieprz
  • mleko 0,5%
  • oliwa z oliwek/ olej

 

Wykonanie

Włóż mięso do garnka i zalej 1,5 l wody. Posól mięso i zagotuj. Oddziel szumowiny po około 20 min. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Dopraw zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i zagotuj. Dodaj 1 ząbek czosnku ze skórką. Gotuj przez około 20 minut.

W międzyczasie posiekaj cebulę i smaż na 1 łyżeczce oliwy. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Opłucz kalafior i porozdzielaj na różyczki. Po 20 minutach, dodaj cebulę, ziemniaki i kalafior.

Gotuj na wolnym ogniu zupę.  Posiekaj natkę i dodaj do zupy. Jeśli lubisz wersję zupy zabielaną dodaj mleko.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *