Przepisy

Kurczak z kaszą jaglaną i szpinakiem

Kasza jaglana to produkt wielorakiego użytku. Smakuje na słodko, na słono czy jako dodatek do chleba, koktajli czy zup. Nie wspominając już o tym, jak bardzo jest to korzystny produkt dla Naszego zdrowia.
Najczęściej korzystam z kaszy jaglanej w połączeniu z warzywami i mięsem. W takiej odsłonie zdecydowanie najlepiej mi smakuje.
Co do przepisu oczywiście nie jest trudny do wykonania. Potrzebujesz mniej więcej na jego przygotowanie 30 min, to chyba wystarczająco, prawda? 🙂

kasza jaglana z kurczakiem i szpinakiem

Składniki

  • kurczak 300 g
  • marchew 3-4 szt.
  • garść szpinaku
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • kasza jaglana 100 g
  • olej 2 łyżki
  • sól (ja użyłam różowej)
  • pieprz (wedle uznania)
  • curry 2 łyżki
  • mleko 125 ml
  • natka pietruszki

Jak to zrobić?

Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną. Możesz ją wyłączyć i zdjąć z ognia chwilę wcześniej, przykryć przykrywką wówczas kasza spokojnie dojdzie. Pokrój kurczaka i cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek posiekaj. Rozgrzej patelnię 2 łyżkami oleju i zacznij od lekkiego przesmażenia najpierw cebuli i czosnku. Po 3-4 minutach dodaj kurczaka i przemieszaj zawartość na patelni. Kolejno dodaj marchew do reszty składników. Po 5-7 minutach czas na szpinak (wcześniej go dokładnie wypłucz w zimnej wodzie) i kaszę. Kiedy wszystkie składniki są już na patelni, podlej je mlekiem i duś razem przez około 5 minut. Przypraw do smaku i podawaj z natką pietruszki na wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *