krem ziemniaczany z koperkiem
Przepisy

Krem ziemniaczany z koperkiem

Zupy krem świetnie sprawdzają się na jesienne i zimowe wieczory. Ja lubię je przede wszystkim dlatego, że obojętnie jakie warzywa wrzucimy do garnka to i tak efekt końcowy będzie zadowalający.
Przepis na ten krem jest moim autorskim pomysłem.

Zachęcam do wspólnego gotowania!

Składniki

  • włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 średniej wielkości seler, por)
  • 2 pęczki kopru
  • 7-8 ziemniaków (średniej wielkości)
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • 3 cebule (średniej wielkości)
  • chleb żytni do grzanek
  • olej/oliwa

ziemniaki na krem ziemniaczany, krem ziemniaczany

Wykonanie

Ugotuj bulion. Na gotującą się wodę (1,5l) wrzuć por, marchew, pietruszkę i seler pokrojone w większe słupki; dopraw pieprzem, 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

W tym czasie umyj ziemniaki, obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Przygotuj sobie folię do pieczenia, a następnie wrzuć do niej ziemniaki, lekko podlej jej olejem, dopraw ziołami prowansalskimi, rozmarynem, tak aby każdy ziemniak był obsypany przyprawami.

Posiekaj cebulę na drobno i dodaj do ziemniaków. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, a potem piecz w nim ziemniaki w folii przez 20-25 minut.

Z ugotowanego bulionu odlej sam wywar, warzywa zostaw w osobnej miseczce. Ziemniaki po upieczeniu wrzuć do osobnego garnka, podlej je ugotowanym wcześniej bulionem i dodaj kilka słupków marchewki, selera i pietruszki. Zmiksuj blenderem zupę. Co jakiś czas dolewaj bulionu.

Na sam koniec posiekaj 1 cały pęczek koperku i zmieszaj go z zupą. 2 pęczek również posiekaj. Jeśli jest to konieczne dopraw zupę. Chleb pokrój w kostkę, wrzuć na suchą patelnie. Przez kilka minut nie dolewaj jeszcze oleju- niech grzanki się lekko podsuszą. Następnie skrop olejem/oliwą, smaż około 3-4 minut.
Krem podawaj z koperkiem i grzankami.

Czas przygotowania: 50 minut

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *