krem z zielonego groszku, krem z groszku, zupa z zielonego groszku
Przepisy

Zupa z zielonego groszku

Jakiś czas temu pożyczyłam świetną książkę kucharską od mojej przyjaciółki. Zainteresowało mnie kilka przepisów. Przepis na zupę z zielonego groszku to jeden z nich. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis i dodać coś od siebie. Zapraszam do wspólnego gotowania! 🙂

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 20 g masła
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml mleka 1,5%
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka oleju
  • groszek ptysiowy

krem z zielonego groszku, zupa z groszku

Wykonanie

Ugotuj bulion z włoszczyzny. Dodaj do niego masło i groszek. gotuj około 10 minut. Następnie posiekaj cebulę, wrzuć ją na patelnię i dodaj 1 łyżkę oleju. Usmażoną cebulę dodaj do reszty zupy. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wlej 250 ml mleka do zupy.
Zagotuj ponownie zupę przez 5 minut. Użyj blendera, aby zmiksować zupę na krem. Dodaj 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Dokładnie wymieszaj całość.
Podawaj z groszkami ptysiowymi i posiekaną natką z pietruszki.

Czas wykonania: 40 minut

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *