Łódeczki z cukinii i kaszy jaglanej
Cukinia!
Zapomniany przepis i odkopany przepis. Zawsze dobrze smakuje.
Składniki
- 3 cukinie (średniej wielkości)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej/oliwa
Wykonanie
1. Przygotuj łódeczki z cukinii. Obierz ze skóry cukinię, przekrój na 4 części i wydrąż środek. Posyp solą łódeczki. Nastaw piekarnik na 180 stopni i pozostaw go, aby się nagrzał.
2. Posiekaj cebulę i wrzuć na suchą patelnię, po kilku minutach dodaj 1 łyżkę oleju, podsmaż cebulę. Następnie dodaj środek cukinii (wcześniej pokrój go na małe kawałki) i podsmażaj razem z cebulą.
3. Pokrój pomidora w drobną kostkę; natkę pietruszki posiekaj. Dodaj na patelnię do reszty warzyw.
4. Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną. Połącz ją następnie z warzywami i dokładnie wymieszaj.
5. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką.
6. Nałóż farsz do łódeczek, posyp kawałkami mozzarelli i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Jako dodatek do łódeczek można użyć ketchupu lub sosu czosnkowego 🙂