bigos z pieczarek
Przepisy

Bigos z pieczarek

Bigos w wersji wegetariańskiej

Od jakiegoś czasu testuję książkę kucharską dla wegetarian. Przepis na bigos z pieczarek pochodzi właśnie z tej książki.
Muszę przyznać, że jest to ciekawa smakowo i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa. Składniki nie są zbyt drogie, więc na taki bigos może sobie pozwolić niemal każdy.
Dodatkowo jest to danie bardzo sycące, a do jego wykończenia potrzebne jest tylko bardzo smaczne pieczywo 🙂

bigos wegetariański, bigos z pieczarek

Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag cebuli
  • 50 daj kiszonych ogórków (lub konserwowych)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do bigosu
  • sól
  • pieprz

składniki na bigos wegetariański

Wykonanie

1. Pieczarki obierz, pokrój w słupki. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
2. Pieczarki podsmaż na maśle, dodaj cebulę i duś bez przykrycia aż odparuje nadmiar płynu. Osobno podsmaż ogórki na rozgrzanej oliwie lub oleju.
3. Składniki przełóż do rondla, dodaj pastę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i przyprawą do bigosu- duś pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Jeśli to konieczne podlej bigos 2-3 łyżkami wody.

Bigos podawaj z pieczywem np: czosnkowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *