knedle z owocami
Przepisy

Knedle z borówkami

Składniki

  • 2 chude twarogi po 150 g
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • kilka truskawek
  • 1 opakowanie borówek
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • sól
  • otręby pszenne

 

Wykonanie

Przygotuj głębokie naczynie, umieść w nim twarogi i rozgnieć przy pomocy widelca. Wbij jajko i dodaj 1 łyżkę miodu. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i 2 łyżki otrębów. Wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulki, a wewnątrz nich umieszczaj po kilka borówek. Dokładnie zlep brzegi i uformuj knedle. Włóż je do lodówki na 15 minut.

Zagotuj wodę w garnku i dopraw szczyptą soli. Wkładaj knedle na gotującą się wodę. Gotuj w osolonej wodzie aż do ich wypłynięcia. Przygotuj sos do knedli: pokrój kilka truskawek w kostkę, dodaj 1 łyżkę miodu i 1/2 jogurtu naturalnego. Wymieszaj. Podawaj z knedlami.

knedle

sos do knedli

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *