Przepisy

Ciasto dyniowe z jabłkiem i rodzynkami

Jesień w kuchni

To moje drugie już podejście do ciasta dyniowego. Tym razem jestem zadowolona w 100% z efektu końcowego. Ciasto pięknie wyrosło i smakowo jest bardzo zadowalające. Jest niezbyt słodkie, a ja takie ciasta właśnie lubię najbardziej. Jabłka dodają lekko kwaśnego posmaku, a rodzynki słodyczy. To propozycja lekkiego ciasta, którego śmiało możesz zjeść kilka kawałków za jednym razem i się nie zasłodzić 🙂

dynia na ciasto

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 małej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 szklanki mąki do wypieku chleba pszenno – żytniego
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto dyniowe

Wykonanie

1. Obierz dynię ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp ją cukrem waniliowym i odstaw na 15 minut.
2. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut.
3. Zmiksuj jajka z cukrem. Następnie dodaj sodę, proszek i dalej miksuj. Po kilku minutach dodaj 1 szklankę mąki i oliwę. Ponownie miksuj.
4. Odlej nadmiar płynu z dyni. Dokładnie ją odsącz. Odlej wodę z rodzynek. Dynię i rodzynki połącz z masą na ciasto. Miksuj na wolnych obrotach.
5. Dodaj 2 szklankę mąki i wymieszaj całość.
6. Nastaw wcześniej piekarnik na 180 stopni. Wlej ciasto do dużej blachy. Jabłko obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Umieść ją na wierzchu ciasta.
7. Piecz ciasto przez około 45-60 min w 180 stopniach.
8. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *