Przepisy

Tortilla z kurczakiem i pastellą śródziemnomorską z papryką

Tortilla!

Tortilla czy to zrobiona własnoręcznie od A do Z czy kupiona na mieście jest moją największą słabością. Co jest takiego niesamowitego w tych plackach? – sama nie jestem w stanie wyjaśnić. Po prostu moje kubki smakowe, kiedy jem tortille są w siódmym niebie 🙂 Może być typowo wegetariańska, z serami czy też mięsna. Kocham wszystkie <3
W czasie wakacji uczyłam się przygotowywać same placki tortilli i przyznam, że z różnym skutkiem mi to wychodziło. Jednak z każdą kolejną próbą było lepiej.
Przepis na rulonik z kurczakiem i Pastellą śródziemnomorską z papryką znalazłam w jakiejś przypadkowej gazecie. Od razu przyznaję, że skradł moje i w sumie nie tylko moje 🙂

tortilla, placki tortilli

Składniki

  • 1 opakowanie Pastelli śródziemnomorskiej z papryką
  • 2 sztuki tortilli (ja użyłam z ziarnami)
  • 150 g filetu z kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • rukola bądź miks sałat (wedle uznania)
  • 1/2 zielona papryka
  • mozzarella (w kulce bądź tarta)
  • oliwa z oliwe

Wykonanie

1. Kurczaka pokrój w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli. Skrop oliwą i chwilę smaż.
2. Po tym czasie dodaj pokrojoną wcześniej w kostkę zieloną paprykę, smaż z resztą warzyw i kurczakiem. Na sam koniec posól i popierz wedle uznania. Zdejmij farsz z patelni i przełóż do pojemnika. Umyj sałatę i osusz.
3. Połóż płat tortilli na suchą patelnię, posmaruj Pastellą, dodaj farsz, sałatę i kawałki mozzarelli (bądź w wersji startej).
4. Posmaruj drugi płat i połóż na patelnię. Grzej przez 2-3 minuty. Następnie pokrój jak pizzę na kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *