Warzywne spaghetti
Dobry obiad!
W tej potrawie są wszystkie składniki i połączenia smakowe, które bardzo lubię. Zaczynając od czerwonych papryk, czosnku i świeżej natce pietruszki aż do pomidorów i makaronu pełnoziarnistego. Jest to dobre danie dla osób dbających o zdrowie czy linię. Jeśli ktoś z Was preferuje pikantne smaki, które są jednocześnie lekkie i świeże to szczerze polecam Wam to danie.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1/2 cebuli
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili i pieprzu cayenne (ja miałam przyprawę, która zawierała jedną i drugą przyprawę)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów
- sól
- czarny pieprz
- 300 g spaghetti
- natka pietruszki
Wykonanie
1. Umyj, osusz i usuń gniazda z papryk. Upiecz papryki w rozgrzanym piekarniku, aż skórka sczernieje. Przełóż je do garnka, pozostaw pod przykryciem na około 20 min, po czym zdejmij z nich skórkę. Następnie pokrój je w małą kostkę.
2. Cebulę posiekaj na drobno. Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki.Warzywa smaż na patelni z 2 łyżkami tłuszczu przez około 5 min. Dodaj posiekany czosnek, przyprawę chili i pieprz cayenne, koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj pomidory, paprykę. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty możesz dodać filiżankę zimnej wody, jednak nie jest to konieczne. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez 10-15 min.
3. Spaghetti ugotuj w lekko osolonej wodzie. Podawaj z sosem i świeżo posiekaną natką z pietruszki.
4. Dla podkreślenia smaku możesz dodać troszkę sera np: żółtego czy mozzarelli.
Jeśli nie lubisz tak sporej ilości warzyw na swoim talerzu, możesz zmiksować cały sos i podawać ze startym serem i świeżo posiekaną natką z pietruszki :