składniki do pizzy, pizza wstrząsana
Przepisy

Pizza wstrząsana

Coś nowego!

Czasami mam dość już tradycyjnej pizzy, dlatego znalazłam przepis na pizzę w zupełnie innym wydaniu.Jest ona o wiele prostsza niż przygotowanie tradycyjnej pizzy na drożdżach. Efekty są
bardzo zadowalające.

Spróbujcie sami! 🙂

pizza wtrząsana

Składniki

  • 2 kulki mozzarelli (250 g)
  • 100 g salami
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3-4 ostre papryczki
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka (ja użyłam 1,5%)
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

pizza wstrząsana

pizza wstrząsana

Wykonanie

1. Pokrój wszystkie kolory papryk w małą kostkę
2. Posiekaj na drobno ostre papryczki
3. Odlej płyn z mozzarelli, a następnie pokrój je w kostkę
4. Salami pokrój w paski
5. Obierz cebulę i posiekaj na drobno
6. Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na suchą patelnię (podgrzewaj je przez kilka minut, możesz dodać szczyptę soli, aby powoli uchodziła z nich woda)
7. Na suchą patelnię wrzuć cebulę i salami ( z salami uwolni się lekki tłuszcz, lekko podsmażaj na patelni przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając)
8. Jaja wymieszaj z mlekiem, mąką, ziołami, solą i pieprzem
9. Połącz masę na pizzę z resztą składników i wrzuć do zamykanego naczynia- porządnie nim wstrząśnij ( w razie potrzeby dodatkowo przemieszaj łyżką)
10. Ciasto rozprowadź po blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30-35 min w temperaturze 180 stopni (zanim wstawisz pizzę do piekarnika, nagrzej do wcześniej)
11. Połącz jogurt naturalny z oregano, pieprzem i czosnkiem (wyciśnij czosnek przez praskę, albo posiekaj na drobno)- najlepiej odstaw sos na około 1-2 h do lodówki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *