Przepisy

Barszcz czerwony z pieczonymi burakami

Barszcz czerwony, kto z nas go nie lubi?

Często wybieram właśnie tę zupę, czy to jestem w restauracji, barze mlecznym czy w domu. W domu zdarza mi się grzeszyć barszczem z kartonu :))

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 100 ml koncentratu barszczu z buraków ćwikłowych ( np: Krakus)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • włoszczyzna
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna

barszcz, pieczone buraki

Wykonanie

Buraki umyj, dopraw solą, pieprzem, nasmaruj 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika na godzinę (190stopni). W tym czasie ugotuj włoszczyznę ( w wodzie), włóż liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj całość około 60 min na dość wolnym ogniu.

Z upieczonych buraków zdejmij skórkę i pokrój je w kostkę o boku 2 cm. Na pozostałej oliwie przesmaż cebulę.

Z garnka wyjmij włoszczyznę, wywar zagotuj, dodaj buraki, cebulę z patelni i gotuj całość około 20 minut. Zmiksuj zupę, dodaj koncentrat, ocet, dopraw solą, pieprzem, cukrem, przyprawą uniwersalną.
Podawaj z uszkami.

Czas wykonania: 1,5h

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *