placki warzywne
Przepisy

Warzywne placuszki z sosem tzatziki

Top lunch !

Zachwyciłam się prostotą tego dania i samym smakiem. To dobre danie dla wegetarian, ale i dla osób lubiących od czasu do czasu zjeść coś lekkiego, szybkiego i w 100% warzywnego 🙂

placki warzywne

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler (mały)
  • 1/2 średniej cebuli
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • mąka
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa tzatziki
  • granulowany czosnek
  • kapusta kiszona
  • 2 jabłka

placki warzywne

placki warzywne

Wykonanie

1.Zetrzyj obrane wcześniej warzywa ( 3 marchewki, pietruszkę, seler) na tarce o grubych oczkach. Posiekaj cebulę na drobno i złącz z resztą warzyw.
2.Dopraw warzywa pieprzem i solą.
3.Dodaj do warzyw 2 jajka, dokładnie wymieszaj. Dodawaj mąki, tak aby masa warzywna była zwarta i w łatwy sposób można było zrobić z niej placuszki.
4.Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) i skrop lekko olejem.
5.Nakładaj uformowane placuszki i smaż na rumiany kolor.
6.Zabierz się za przygotowanie sosu i surówki (możesz to zrobić zanim usmażysz placuszki).
7.Zetrzyj 1/2 ogórka na tarce o grubych oczkach, dodaj do miseczki z ogórkami jogurt naturalny. Dopraw pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą tzatziki. Najlepiej odstaw do lodówki na około 30 min. Wówczas wszystkie smaki się ze sobą wymieszają.
8.Pokrój kapustę kiszoną i zetrzyj 1 marchewkę. dopraw pieprzem i lekko olejem surówkę. Następnie zetrzyj obrane wcześniej jabłka i dodaj do kapusty kiszonej. Wymieszaj całość i również odstaw do lodówki na około 30 min

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *