Bigos z pieczarek
Bigos w wersji wegetariańskiej
Od jakiegoś czasu testuję książkę kucharską dla wegetarian. Przepis na bigos z pieczarek pochodzi właśnie z tej książki.
Muszę przyznać, że jest to ciekawa smakowo i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa. Składniki nie są zbyt drogie, więc na taki bigos może sobie pozwolić niemal każdy.
Dodatkowo jest to danie bardzo sycące, a do jego wykończenia potrzebne jest tylko bardzo smaczne pieczywo 🙂
Składniki
- 50 dag pieczarek
- 50 dag cebuli
- 50 daj kiszonych ogórków (lub konserwowych)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Pieczarki obierz, pokrój w słupki. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
2. Pieczarki podsmaż na maśle, dodaj cebulę i duś bez przykrycia aż odparuje nadmiar płynu. Osobno podsmaż ogórki na rozgrzanej oliwie lub oleju.
3. Składniki przełóż do rondla, dodaj pastę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i przyprawą do bigosu- duś pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Jeśli to konieczne podlej bigos 2-3 łyżkami wody.