domowy makaron z kurczakiem
Przepisy

Domowy makaron z kurczakiem, szparagami i chrupiącą cukinią

Spróbowałam raz i przestałam kupować gotowe makarony. Teraz sama je przygotowuję. Z każdą próbą coraz pewniej i sprawniej mi to wychodzi. Do makaronu dobrałam szparagi, bo sezon jeszcze chwilę trwa, moją ukochaną cukinię i kurczaka, żeby się podlizać Narzeczonemu 🙂
Wszystkie składniki naprawdę dobrze się zgrały i było smacznie!

składniki do makaronu z kurczakiem

Składniki

kurczak 400 g (2 mniejsze piersi)
szparagi zielone 1/2 pęczka
cebula 2 szt.
cukinia 1/2 szt.
czosnek 2 ząbki
jogurt naturalny 1/2 szt. (mały)
sól
pieprz
mąka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki
jaja 2 szt.
woda 1/3 szklanki (letnia)
olej 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1/3 szklanki

Jak to zrobić?

Połącz mąkę pełnoziarnistą ze skrobią, dodaj małą łyżeczkę soli i wbij jajka (ja do malaksera, bo tam wyrabiam ciasto), wlej olej (1 łyżka). Zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili możesz dolewać stopniowo wodę i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie rozwałkuj je i nadaj swojemu makaronowi kształt. Ja zdecydowałam się na proste, szerokie paski tagiatelle. Gotuj makaron w lekko osolonej wodzie (ja gotowałam go w trakcie obróbki warzyw i mięsa na patelni).
Rozgrzej patelnię, dodaj cebulkę, czosnek i podsmaż na 1 łyżce oleju. Po kilku minutach dodaj pokrojonego wcześniej w paski, albo kostkę kurczaka. Mieszaj od czasu do czasu. Zalej zawartość patelni 1/3 szklanki wody i zostaw na ogniu na 5 minut.
Wykorzystaj ten czas na pokrojenie cukinii na ćwiartki, a szparagi przekrój na pół. Pokrojone warzywa umieść w patelni. Duś wszystko razem 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
Odcedzony makaron złącz z produktami na patelni, dokładnie wymieszaj. Mleko zmieszaj z jogurtem i wlej na patelnię. Ponownie zamieszaj i zasiądź do obiadu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *