Drobiowa z cebulą i papryką
3 składniki i można wyczarować naprawdę smaczną zupę. Zachęcam Was do próbowania swoich sił w kuchni.
Ja w sumie nigdy się nie stresuje w kuchni, a praktycznie codziennie gotuje coś zupełnie nowego, coś czego nie znam. Staram się, żeby przepisy z książek czy z internetu były taką moją bazą do tworzenia własnych potraw. Ta zupa jest tego świetnym przykładem.
Zapraszam na obiad! 🙂
Składniki
- 800 ml wody
- 1 duża pierś z kurczaka (około 600 g)
- 4 duże cebule
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tymianek
- olej/oliwa
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 szklanka mleka
- cukier
- curry
- imbir
Wykonanie
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj na drobno, a paprykę w większe paski. Na oleju/oliwie w garnku zrumień mięso z cebulą. Następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze około 5 minut. Zalej wodą i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, curry, imbir, pieprz, sól, cukier, paprykę ostrą i słodką. Zagotuj przez kolejne 5 minut. Odlej 1/2 szklanki wywaru, dodaj tam mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Gotuj przez 3 minuty. Dolej mleka i jeśli to konieczne dopraw ponownie zupę. Na koniec dodaj do zupy tymianek.
Zupę możesz podawać z grzankami zapiekanymi w piekarniku z masłem i ziołami prowansalskimi.
Czas wykonania: 30 min
Smacznego!