warzywna w klimacie azjatyckim
Przepisy

Warzywna w klimacie azjatyckim

Zupa warzywna w klimacie azjatyckim to moje pierwsze podejście do kuchni tego typu. Jest to dla mnie swego rodzaju nowość. Miło się zaskoczyłam przyrządzając tą zupę.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 300 g mrożonych brokułów
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 por (zielona i biała część)
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • słodka papryka
  • curry
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g filetu z piersi z kurczaka

warzywna w klimacie azjatyckim

Wykonanie

Usuń gniazda z papryk, pokrój je na bardzo małą kostkę. To samo zrób z marchewką i kurczakiem. Wstaw 1 litr wody, dodaj do niego zieloną część pora i posól. Następnie wsyp 1 szklankę ryżu i staraj się co jakiś czas mieszać.

W osobnym garnku wstaw wodę, posól i na gotującą się wodę wrzuć brokuły. Gotuj około 4 minut, odcedź i pokrój różyczki na drobno.

Na patelnię wrzuć posiekany wcześniej por (białą część) oraz cebulę. Całość lekko skrop olejem i smaż. Dodaj po kilku minutach marchewkę i paprykę (żółtą i czerwoną). Smaż około 10 minut. Po czym dodaj tam również kurczaka.

Kiedy wszystko już się usmaży zdejmij z ognia warzywa z kurczakiem. Wyjmij zielone liście pora z wywaru, w którym gotował się ryż. Dodaj do ryżu warzywa z patelni oraz brokuły. Jeśli to konieczne dolej 1/2 do 1 szklanki wody. Zagotuj i dodaj pieprz, sól, dużą ilość słodkiej papryki, curry, cukier, przyprawę uniwersalną i 1 łyżkę śmietany.

Czas wykonania: 40 minut

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *