zupa drobiowa z cebulą i papryką
Przepisy

Drobiowa z cebulą i papryką

3 składniki i można wyczarować naprawdę smaczną zupę. Zachęcam Was do próbowania swoich sił w kuchni.

Ja w sumie nigdy się nie stresuje w kuchni, a praktycznie codziennie gotuje coś zupełnie nowego, coś czego nie znam. Staram się, żeby przepisy z książek czy z internetu były taką moją bazą do tworzenia własnych potraw. Ta zupa jest tego świetnym przykładem.
Zapraszam na obiad! 🙂

Składniki

  • 800 ml wody
  • 1 duża pierś z kurczaka (około 600 g)
  • 4 duże cebule
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • olej/oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 szklanka mleka
  • cukier
  • curry
  • imbir

zup drobiowa z cebulą i papryką

Wykonanie

Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj na drobno, a paprykę w większe paski. Na oleju/oliwie w garnku zrumień mięso z cebulą. Następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze około 5 minut. Zalej wodą i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, curry, imbir, pieprz, sól, cukier, paprykę ostrą i słodką. Zagotuj przez kolejne 5 minut. Odlej 1/2 szklanki wywaru, dodaj tam mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Gotuj przez 3 minuty. Dolej mleka i jeśli to konieczne dopraw ponownie zupę. Na koniec dodaj do zupy tymianek.
Zupę możesz podawać z grzankami zapiekanymi w piekarniku z masłem i ziołami prowansalskimi.

Czas wykonania: 30 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *