Filet z rozmarynem w połączeniu z puree porowym
Bardzo lubię to proste połączenie, brakuje mi tylko warzywnego dodatku w postaci sałatki szwedzkiej i obiad gotowy.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 pora (biała część)
- 1/2 dużej cebuli
- oliwa z oliwek
- 300 g piersi z kurczaka
- rozmaryn
- przyprawa gyros
- pieprz i sól
Wykonanie
Obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu potraktuj je ubijaczką do ziemniaków. Por pokrój w plastry, a cebulę posiekaj na drobno. Wrzuć na patelnię i skrop oliwą. Następnie połącz z puree i dokładnie wymieszaj.
Filet z piersi z kurczaka pokrój w podłużne paski, średniej długości. Dopraw rozmarynem, pieprzem, a na sam koniec przyprawą gyros. Paski poukładaj koło siebie na patelni i początkowo nie dodawaj oliwy. Zrób to dopiero po około 5 minutach.
Filet możesz przyprawić kilka godzin wcześniej, wówczas smak mięsa będzie bardziej intensywny.
Czas przygotowania: 40 minut
Smacznego!