Grillowana cukinia w czosnkowej marynacie
Sezon grillowy!
Sezon na grilla rozpoczął się u mnie już w minioną sobotę. Teraz najchętniej grillowałabym co weekend jeśli tylko pogoda podpasuje! 🙂
Dziś moje cukinie są grillowane w piekarniku.
Składniki
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- tymianek
- kilka łyżek tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- natka z pietruszki
Wykonanie
1.Zmiksuj blenderem czosnek, natkę z pietruszki z oliwą, solą i pieprzem.
2.Cukinię przetnij wzdłuż na cztery części i całą podziurkuj widelcem.
3.Wysmaruj dokładnie marynatą i odstaw cukinie na 30 minut.
4.Ułóż na rozgrzanym ruszcie, posyp tymiankiem (suszonym albo świeżym) i startą mozzarellą.
Jeśli grillujesz ją na grillu wówczas wystarczy, że będzie przez około 15 minut na ruszcie. Z kolei jeśli grillujesz ją w piekarniku będzie to około 35 minut w temperaturze 180 stopni.