Przepisy

Crumble jabłkowe

Uważam, że to świetny zamiennik dla tradycyjnych ciast. Tutaj tak naprawdę spodem są owoce, a na samym wierzchu umieszcza się kruszonkę. W naprawdę krótkim czasie można szybko uzyskać coś pysznego.
Moim zdaniem jest to zdecydowanie lepsza alternatywa, bo po tego typu słodkości nie czujemy się ociężali jak po tradycyjnych ciastach. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

crumble jabłkowe

Składniki

  • 5-6 jabłek (średniej wielkości)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
  • cukier waniliowy

Wykonanie

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w półksiężyce. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, tak aby owoce się nie przypiekły. Dodaj pokrojone jabłka do formy, posyp cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cynamonu. Wymieszaj dokładnie owoce. Wstaw je do piekarnika na 200 stopni, na 15 minut.
Masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Rozcieraj w dłoniach wałeczki ciasta nad jabłkami, aby posypać je jakby byłaby to kruszonka.

Piecz w piekarniku przez 30 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *