Krem brokułowo- porowy
Od dawna miałam ochotę na tego typu zupę. Na szczęście moja kochana przyjaciółka pożyczyła mi blender, więc mogłam spełnić swoją kulinarną zachciankę 😛 . Początkowo miał być to tylko krem brokułowy, ale ostatecznie uznałam, że por doda pikantniejszego smaku i aromatu zupie.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 pory
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- natka od pietruszki x2 (suszona i świeża)
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 1 cebula
- ser gouda
- 150 g kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- olej
- przyprawa uniwersalna
- 2 łyżki śmietany kwaśniej
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie
Ugotuj bulion. Wlej do garnka 5 szklanek wody i zagotuj ją. W tym czasie umyj dokładnie warzywa, pokrój marchew w talarki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę. Dodaj por do gotującej się wody (zieloną część, jak i białą pora) i wcześniej pokrojone warzywa. Dopraw pieprzem, zielem angielskim i 2 liśćmi laurowymi. Gotuj około 15 min.
Wykorzystaj czas, gdy bulion będzie się gotował na dalsze czynności. Posiekaj cebulę i białą część pora, wrzuć do garnka, dolej oleju i smaż. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Posiekaj świeżą natkę od pietruszki.
Po 15 minutach dodaj suszoną natkę od pietruszki i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej do bulionu. Gotuj kolejne 5-7 min. Następnie przelej sam bulion np: do dzbanka, a warzywa z bulionu wrzuć na płaski talerz, aby lekko przestygły. Zmieszaj warzywa z porą i cebulą, staraj się przy pomocy widelca rozgnieść warzywa.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie brokuły. Potem odcedź i zmieszaj z resztą warzyw. Stopniowo wlewaj bulion do warzyw. Przy pomocy blendera zmiksuj bulion z warzywami, tak aby powstał krem. W czasie miksowania dodaj śmietanę i mleko. Dodaj trochę startego sera, dopraw pieprzem, przyprawą uniwersalną i ponownie miksuj.
Gotową zupę podawaj z natką od pietruszki, startym serem.
Dla osób, które preferują bardziej konkretną zupę polecam dodać drobno podsmażonego fileta z piersi z kurczaka. Kurczaka wówczas doprawiamy tylko przyprawą do kurczaka.
Czas wykonania: 50 minut
Smacznego!