Warzywne placuszki z sosem tzatziki
Top lunch !
Zachwyciłam się prostotą tego dania i samym smakiem. To dobre danie dla wegetarian, ale i dla osób lubiących od czasu do czasu zjeść coś lekkiego, szybkiego i w 100% warzywnego 🙂
Składniki
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler (mały)
- 1/2 średniej cebuli
- olej
- pieprz
- sól
- 2 jajka
- mąka
- 1/2 ogórka zielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawa tzatziki
- granulowany czosnek
- kapusta kiszona
- 2 jabłka
Wykonanie
1.Zetrzyj obrane wcześniej warzywa ( 3 marchewki, pietruszkę, seler) na tarce o grubych oczkach. Posiekaj cebulę na drobno i złącz z resztą warzyw.
2.Dopraw warzywa pieprzem i solą.
3.Dodaj do warzyw 2 jajka, dokładnie wymieszaj. Dodawaj mąki, tak aby masa warzywna była zwarta i w łatwy sposób można było zrobić z niej placuszki.
4.Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) i skrop lekko olejem.
5.Nakładaj uformowane placuszki i smaż na rumiany kolor.
6.Zabierz się za przygotowanie sosu i surówki (możesz to zrobić zanim usmażysz placuszki).
7.Zetrzyj 1/2 ogórka na tarce o grubych oczkach, dodaj do miseczki z ogórkami jogurt naturalny. Dopraw pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą tzatziki. Najlepiej odstaw do lodówki na około 30 min. Wówczas wszystkie smaki się ze sobą wymieszają.
8.Pokrój kapustę kiszoną i zetrzyj 1 marchewkę. dopraw pieprzem i lekko olejem surówkę. Następnie zetrzyj obrane wcześniej jabłka i dodaj do kapusty kiszonej. Wymieszaj całość i również odstaw do lodówki na około 30 min