Ciasto dyniowe z jabłkiem i rodzynkami
Jesień w kuchni
To moje drugie już podejście do ciasta dyniowego. Tym razem jestem zadowolona w 100% z efektu końcowego. Ciasto pięknie wyrosło i smakowo jest bardzo zadowalające. Jest niezbyt słodkie, a ja takie ciasta właśnie lubię najbardziej. Jabłka dodają lekko kwaśnego posmaku, a rodzynki słodyczy. To propozycja lekkiego ciasta, którego śmiało możesz zjeść kilka kawałków za jednym razem i się nie zasłodzić 🙂
Składniki
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 małej dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 szklanki mąki do wypieku chleba pszenno – żytniego
- cukier puder do posypania ciasta
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Obierz dynię ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp ją cukrem waniliowym i odstaw na 15 minut.
2. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut.
3. Zmiksuj jajka z cukrem. Następnie dodaj sodę, proszek i dalej miksuj. Po kilku minutach dodaj 1 szklankę mąki i oliwę. Ponownie miksuj.
4. Odlej nadmiar płynu z dyni. Dokładnie ją odsącz. Odlej wodę z rodzynek. Dynię i rodzynki połącz z masą na ciasto. Miksuj na wolnych obrotach.
5. Dodaj 2 szklankę mąki i wymieszaj całość.
6. Nastaw wcześniej piekarnik na 180 stopni. Wlej ciasto do dużej blachy. Jabłko obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Umieść ją na wierzchu ciasta.
7. Piecz ciasto przez około 45-60 min w 180 stopniach.
8. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
3 komentarze
Marcela
Łał! wygląda pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakuje!
wspaniałe zdjęcia!
Konczi i Szpileczka
Świetne wypieki
Żaklina Michałowska
Dziewczyny w smaku było bardzo dobre 🙂 dzięki za komentarze 😀