Przepisy

Placuszki dyniowe

Jesień w kuchni

To kolejna propozycja z mojej książki dla wegetarian, o której wspominałam w poprzednim wpisie.
Przyznam, że dynia jest w mojej kuchni stosunkowo nowym produktem, którego dopiero się uczę. 
Racuszki były naprawdę smaczne. 
W kolejce do przygotowania czeka już ciasto z dyni oraz zupa dyniowa.

 

 

 

 

 

 

 

 



Składniki:
50 dag dyni
3 jajka
sól
cukier waniliowy 
mąka pszenna lub pszenna pełnoziarnista (około 1,5 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
oliwa z oliwek
ew. 2 łyżki cukru (nie jest to konieczne)

Wykonanie:
1. Dynię obierz i zetrzyj na tarce na średnie oczka. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody.
2. Dodaj jajka, cukier waniliowy, ew.cukier i dokładnie wymieszaj masę dyniową.
3. Następnie wsyp mąkę do masy dyniowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż placki.

Pamiętaj, aby nie były zbyt duże i grube. Najlepszą miarką będzie łyżka stołowa, którą tradycyjnie używamy podczas obiadu.
Placuszki powinny być rumiane z obydwu stron.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czas wykonania: 25-30 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *