Klopsy z otrębami
Składniki
- 500 g mięsa z łopatki
- 4 małe cebule
- 2 opakowania ryżu
- oregano
- pieprz
- sól
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawa: papryka słodka
- oliwa z oliwek
- otręby
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki razowej
Wykonanie
Przygotuj głębokie naczynie, umieść w nim mięso, wbij 2 jajka, dopraw pieprzem, solą, oregano, papryką słodką i zamieszaj. Posiekaj cebulę na drobno, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oliwy, smaż. Następnie połącz z mięsem. Ugotuj 2 woreczki ryżu w lekko osolonej wodzie. Złącz z mięsem i dodaj koncentrat. Wymieszaj całość. Przygotuj sobie miseczkę i wysyp do niej otręby. Uformuj kuleczki z mięsa, obtaczaj je w otrębach i smaż na patelni, aż będą rumiane.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 min
Smacznego!
2 komentarze
Lady Riina
Wyglądają przepysznie 🙂
Żaklina Michałowska
Dziękuje bardzo 🙂