chłodnik
Przepisy

Chłodnik z jajkiem

Składniki

  • 1 duży kefir
  • 1/2 dużej maślanki
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 6 jajek
  • koperek
  • 3 ogórki z ogródka
  • około 7 buraków z liśćmi
  • pieprz
  • sól
  • ulubiona kiełbasa

Wykonanie

Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Cebulę i czosnek posiekaj na drobno i podsmaż na 1 łyżce oliwy. Ugotuj jajka, obierz ze skorupki. Buraki obierz, pokrój w kostkę wraz z liśćmi, włóż do garnka i zalej wodą, tak aby lekko przykrywała liście.

Gotuj około 10 minut, a następnie odcedź i wrzuć na patelnię, dodaj 1 małą łyżeczkę oliwy i smaż około 5 minut. Przygotuj sobie głębokie i dość pojemne naczynie, umieść w nim starte ogórki, rzodkiewkę, buraki, koperek, cebulę i czosnek. Całość wymieszaj, dodaj kefir i maślankę, ponownie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Pokrój w plastry ulubioną kiełbasę i smaż na suchej patelni.
Zupę odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z plastrami kiełbasy i jajkiem.

chłodnik z rzodkiewką

domowy chłodnik z rzodkiewką

Czas przygotowania: 1 godzina + chłodzenie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *