Kotleciki z marchewką i natką pietruszki
Pomysł na szybki obiad!
Kotleciki śmiało można łączyć z ryżem czy ziemniakami. Są bardzo delikatne w smaku. Marchewka dodaje chrupkości, a natka pietruszki lekko ziołowego posmaku. Niby nic szczególnego, a zawsze to lepsza odmiana niż tradycyjne mielone 🙂
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 1-2 marchewki
- natka pietruszki
- oliwa
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Wykonanie
1. Posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa filet z kurczaka
2. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach
3. Posiekaj natkę pietruszki
4. Połącz mięso z jajkami. Dopraw solą i pierzem wedle uznania. Dodaj natkę pietruszki i marchewkę. Możesz też wcześniej poddusić marchewkę na patelni z wodą wówczas będzie miękka.
5. Wsyp do mięsa bułkę tartą, tak aby swobodnie formować klopsiki.
6. Smaż (najlepiej na patelni grillowej) na oliwie na rumiany kolor.
2 komentarze
Kinga Łucja
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Żaklina Michałowska
Dziękuję i zapraszam do innych przepisów 🙂