Przepisy

Kotleciki z marchewką i natką pietruszki

Pomysł na szybki obiad!

Kotleciki śmiało można łączyć z ryżem czy ziemniakami. Są bardzo delikatne w smaku. Marchewka dodaje chrupkości, a natka pietruszki lekko ziołowego posmaku. Niby nic szczególnego, a zawsze to lepsza odmiana niż tradycyjne mielone 🙂

drobiowe mielone, kotleciki z marchewką, szarpane kotlety drobiowe

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1-2 marchewki
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie

1. Posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa filet z kurczaka
2. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach
3. Posiekaj natkę pietruszki
4. Połącz mięso z jajkami. Dopraw solą i pierzem wedle uznania. Dodaj natkę pietruszki i marchewkę. Możesz też wcześniej poddusić marchewkę na patelni z wodą wówczas będzie miękka.
5. Wsyp do mięsa bułkę tartą, tak aby swobodnie formować klopsiki.
6. Smaż (najlepiej na patelni grillowej) na oliwie na rumiany kolor.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *