Kurczak z kaszą jaglaną i szpinakiem
Kasza jaglana to produkt wielorakiego użytku. Smakuje na słodko, na słono czy jako dodatek do chleba, koktajli czy zup. Nie wspominając już o tym, jak bardzo jest to korzystny produkt dla Naszego zdrowia.
Najczęściej korzystam z kaszy jaglanej w połączeniu z warzywami i mięsem. W takiej odsłonie zdecydowanie najlepiej mi smakuje.
Co do przepisu oczywiście nie jest trudny do wykonania. Potrzebujesz mniej więcej na jego przygotowanie 30 min, to chyba wystarczająco, prawda? 🙂
Składniki
- kurczak 300 g
- marchew 3-4 szt.
- garść szpinaku
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- kasza jaglana 100 g
- olej 2 łyżki
- sól (ja użyłam różowej)
- pieprz (wedle uznania)
- curry 2 łyżki
- mleko 125 ml
- natka pietruszki
Jak to zrobić?
Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę jaglaną. Możesz ją wyłączyć i zdjąć z ognia chwilę wcześniej, przykryć przykrywką wówczas kasza spokojnie dojdzie. Pokrój kurczaka i cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, a czosnek posiekaj. Rozgrzej patelnię 2 łyżkami oleju i zacznij od lekkiego przesmażenia najpierw cebuli i czosnku. Po 3-4 minutach dodaj kurczaka i przemieszaj zawartość na patelni. Kolejno dodaj marchew do reszty składników. Po 5-7 minutach czas na szpinak (wcześniej go dokładnie wypłucz w zimnej wodzie) i kaszę. Kiedy wszystkie składniki są już na patelni, podlej je mlekiem i duś razem przez około 5 minut. Przypraw do smaku i podawaj z natką pietruszki na wierzchu.