krem warzywny
Przepisy

Krem warzywny z pieczarkami

Składniki

  • 1 mały filet z piersi z kurczaka
  • por
  • 1 cebula
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • mały kalafior
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • oregano
  • przyprawa: Kucharek
  • 500 g pieczarek
  • 2 bagietki
  • kasza jaglana (garść)

krem warzywny

Wykonanie

Ugotuj bulion z piersi z kurczaka. Przygotuj sobie 1,5 litra wody, zieloną część pora i dopraw pieprzem. Wstaw i gotuj około 15 minut. W międzyczasie pokrój w plastry marchewki i pietruszkę. Dodaj je do bulionu i znów dopraw pieprzem. Gotuj kolejne 10 minut. Posiekaj na drobno cebulę i białą część pora. Wrzuć na suchą patelnię, a dopiero po paru minutach skrop lekko oliwą.

Podsmażone warzywa dodaj do bulionu. Gotuj przez parę minut, po czym dodaj kalafiora. Dopraw zupę sowicie pieprzem, solą, majerankiem i oregano. Gotuj zupę tak długo, aż składniki będą miękkie, a nawet lekko rozgotowane. Wówczas zdejmij zupę z ognia. Dopraw ewentualnie jeszcze ulubioną przyprawą np: Kucharkiem. Ugotuj garść kaszy jaglanej. Dodaj ją do zupy.

Użyj blendera, aby z zupy powstał krem.
Zupę podawaj z bagietką i pieczarkami drobno pokrojonymi. Pieczarki najlepiej wrzucić na suchą patelnię i lekko posolić.

Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, polecam dodać plastry ulubionej kiełbasy (wrzucić na suchą patelnię i nie dodawać tłuszczu, bo kiełbasa posiada swój naturalny tłuszcz).

Czas przygotowania: 1h

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *