bułeczki z camembertem
Przepisy

Pachnące bułeczki ze szczypiorkiem i camerbertem

Bułeczki!

Prezentuję Wam zaległy wpis na pachnące bułeczki posypane słonecznikiem. Tego typu pieczywo nadaje się jako posiłek na drugie śniadanie, zamiast lukrowanych drożdżówek.

bułeczki z camembertem

Składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 20 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 ser camembert lub brie
  • 1 jajko do posmarowania
  • nasiona słonecznika do posypania

ciasto na bułki

Wykonanie

1.W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Następnie wyrabiaj ciasto na wilgotnej powierzchni około 5 minut, aby zrobiło się gładkie i elastyczne.
2.Umieść ciasto w natłuszczonej misce i odstaw do wyrośnięcia; ma podwoić swoją objętość. Nakłuj ciasto i podziel na 10-12 części.
3.Uformuj każdy kawałek w kulę, po czym w środek wciśnij kawałek sera o wymiarach około 1-2 cm. Dokładnie zlep ciasto, tak aby ser nie wydostał się przez szparę. Następnie ułóż kule delikatnie na blasze (wcześniej wyściel ją papierem do pieczenia).
4.Odstaw bułki, by wyrosły, podwajając swoją objętość i delikatnie posmaruj każdą roztrzepanym jajkiem.
5.Możesz bułeczki posypać pestkami słonecznika. Piecz w temperaturze 180- 200 stopni przez 30-35 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *