krem z cukinii
Przepisy

Zupa krem z cukinii

Krem i bułka na stole!

Zupa krem z cukinii skradła mi serce. Wersja dla wegetarian bez kiełbaski, też świetnie się sprawdzi!

Składniki

  • 500 g cukinii
  • 3 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 duża róża z brokułu
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml wody
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

1.Cukinie oczyść, opłucz- pokrój 1/2 cukinii w plastry, resztę w kostkę
2.Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni
3.Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i również lekko podsmaż
4.Zagotuj 1 l wody
5.Obierz marchewkę- pokrój w plastry
6.Do gotującej się wody wrzuć marchewkę, brokuł, cukinię z cebulą, którą wcześniej podsmażyłaś/łeś
7.Lekko dopraw wywar pieprzem, solą i gałką muszkatołową- gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu
8.Pokrój w plastry kiełbasę i wrzuć na suchą patelnię-podsmażaj (wykorzystaj tłuszcz z kiełbasy)
9.Do ugotowanej zupy dodaj mleko, 1/2 natki z pietruszki, wymieszaj i zmiksuj
10.Dopraw ponownie jeśli to konieczne
11.Podawaj z bułeczkami

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *