Pizza wstrząsana
Coś nowego!
Czasami mam dość już tradycyjnej pizzy, dlatego znalazłam przepis na pizzę w zupełnie innym wydaniu.Jest ona o wiele prostsza niż przygotowanie tradycyjnej pizzy na drożdżach. Efekty są
bardzo zadowalające.
Spróbujcie sami! 🙂
Składniki
- 2 kulki mozzarelli (250 g)
- 100 g salami
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 3-4 ostre papryczki
- 1 cebula
- 3 jaja
- 250 ml mleka (ja użyłam 1,5%)
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- 3/4 jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
1. Pokrój wszystkie kolory papryk w małą kostkę
2. Posiekaj na drobno ostre papryczki
3. Odlej płyn z mozzarelli, a następnie pokrój je w kostkę
4. Salami pokrój w paski
5. Obierz cebulę i posiekaj na drobno
6. Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na suchą patelnię (podgrzewaj je przez kilka minut, możesz dodać szczyptę soli, aby powoli uchodziła z nich woda)
7. Na suchą patelnię wrzuć cebulę i salami ( z salami uwolni się lekki tłuszcz, lekko podsmażaj na patelni przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając)
8. Jaja wymieszaj z mlekiem, mąką, ziołami, solą i pieprzem
9. Połącz masę na pizzę z resztą składników i wrzuć do zamykanego naczynia- porządnie nim wstrząśnij ( w razie potrzeby dodatkowo przemieszaj łyżką)
10. Ciasto rozprowadź po blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30-35 min w temperaturze 180 stopni (zanim wstawisz pizzę do piekarnika, nagrzej do wcześniej)
11. Połącz jogurt naturalny z oregano, pieprzem i czosnkiem (wyciśnij czosnek przez praskę, albo posiekaj na drobno)- najlepiej odstaw sos na około 1-2 h do lodówki 🙂