Przepisy

Kruche ciasto z jabłkami i owocami goji

Ciacha, ciacha- wszędzie ciacha! 🙂

Ostatnio mam ogromną chęć do pieczenia, co możecie zaobserwować na blogu. W planach kolejne przepisy na pyszne ciacha, które mam nadzieję powstaną ‘na dniach’.

Ciasta kruche czy półkruche zawsze podbijają moje serce pod warunkiem, że nie zabraknie w nich również owoców. W tym cieście wykorzystałam dokładnie to co miałam w domu na stanie 🙂 : czyli jabłka i suszone owoce goji, rodzynki.

kruche ciasto z jabłkami

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny (powinna być miękka)
  • 2 żółtka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • proszek do pieczenia
  • 2 białka
  • sól
  • 3-4 jabłka
  • suszone owoce
  • cukier puder do posypania ciasta

kruche ciasto z jabłkami

kruche ciasto z jabłkami

kruche ciasto z jabłkami

Wykonanie

1. Przygotuj sobie naczynie, do którego wsyp mąkę, cukier, margarynę (pokrojoną w małe kawałki)
2. Wbij żółtka do reszty składników
3.Dodaj kilka kropel olejku waniliowego
4. Dodaj proszek do pieczenia (1 płaską łyżeczkę)
5. Zagnieć składniki na ciasto
6. Wyrabiaj ciasto
7. 1/3 wyrobionego ciasta zostaw na potem- na kruszonkę 🙂
8. Przygotuj sobie blachę bądź inne naczynie do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciasto na blasze
9.Ubij białka ze szczyptą soli
10.Jabłka obierz ze skóry i pokrój w słupki; suszone owoce zalej wrzątkiem (po 15 min odcedź)
11. Na przygotowanym cieście ułóż jabłka i owoce
12. Powstałą pianę z białek umieść na owocach
13. Z odłożonego wcześniej ciasta wykonaj kruszonkę (oprósz nim całą powierzchnię ciasta)
14. Piecz w piekarniku przez 30-40 min w temperaturze 180 stopni
15. Możesz posypać ciasto cukrem pudrem po upieczeniu

One Comment

  • Anonimowy

    czy jako owoce suszone mogę wrzucić owoce goji? Na nuvialab.pl/blog/goji-berry-extract-jagody-goji-zamkniete-w-tabletkach znalazłam opis ich właściwości odchudzających. Bardzo spodobało mi się to co czytam, ale nigdy nie brałam żadnych suplementów i nie wiem czy chcę to zaczynać :/ Mam jeszcze jedno pytanko, czy suszone owoce, przed pieczeniem nie warto najpierw zaleć wrzątkiem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *