Placuszki dyniowe
Jesień w kuchni
To kolejna propozycja z mojej książki dla wegetarian, o której wspominałam w poprzednim wpisie.
Przyznam, że dynia jest w mojej kuchni stosunkowo nowym produktem, którego dopiero się uczę.
Racuszki były naprawdę smaczne.
W kolejce do przygotowania czeka już ciasto z dyni oraz zupa dyniowa.
Składniki:
50 dag dyni
3 jajka
sól
cukier waniliowy
mąka pszenna lub pszenna pełnoziarnista (około 1,5 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
oliwa z oliwek
ew. 2 łyżki cukru (nie jest to konieczne)
Wykonanie:
1. Dynię obierz i zetrzyj na tarce na średnie oczka. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody.
2. Dodaj jajka, cukier waniliowy, ew.cukier i dokładnie wymieszaj masę dyniową.
3. Następnie wsyp mąkę do masy dyniowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż placki.
Pamiętaj, aby nie były zbyt duże i grube. Najlepszą miarką będzie łyżka stołowa, którą tradycyjnie używamy podczas obiadu.
Placuszki powinny być rumiane z obydwu stron.
Czas wykonania: 25-30 min
Smacznego!