Ryba po japońsku z nazwy
Postanowiłam nieco odświeżyć ten przepis i dodać nowe zdjęcia.
Rybę po japońsku przygotowywałam w zeszłym już roku, bo 2013 na święta Bożego Narodzenia. Pamiętam, że to była moja pierwsza samodzielnie przygotowana Wigilia, a po całych świętach zostało mi tradycyjnie mnóstwo jedzenia w lodówce. Całe szczęście, że odwiedziło mnie kilku znajomych i miałam czym ich nakarmić. Ponieważ ryba po japońsku wyjątkowo zasmakowała kilku osobom, zadecydowałam, że warto ponownie opublikować post z przepisem.
Bardzo lubię ten przepis, dlatego, że jest dość uniwersalny i nie tylko na święta 🙂
Składniki
- 1 kg filetu np: z mintaja
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2 cebule
- przyprawa do ryb
- sól
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 koncentrat pomidorowy
- kilka łyżek ketchupu pikantnego
- olej/ oliwa do smażenia
Wykonanie
Odmrożoną lub świeżą rybę pokrój na kawałki, dopraw solą. Cebulę posiekaj na drobno, to samo zrób z ogórkami i papryką konserwową.
Rybę obtocz w mące, jajku i smaż. Przygotuj zalewę: 2 szklanki wody zmieszaj z koncentratem pomidorowym, pieprzem i 2 łyżkami cukru oraz ketchupem. Zagotuj wywar, a potem dodaj warzywa. Podgotuj kilka minut razem z warzywami. Następnie rozkładaj wszystko warstwowo, zaczynając od ryb, kolejno farsz, ryba.
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 60 min
Smacznego!