ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia
Przepisy

Ryba po japońsku z nazwy

Postanowiłam nieco odświeżyć ten przepis i dodać nowe zdjęcia.
Rybę po japońsku przygotowywałam w zeszłym już roku, bo 2013 na święta Bożego Narodzenia. Pamiętam, że to była moja pierwsza samodzielnie przygotowana Wigilia, a po całych świętach zostało mi tradycyjnie mnóstwo jedzenia w lodówce. Całe szczęście, że odwiedziło mnie kilku znajomych i miałam czym ich nakarmić. Ponieważ ryba po japońsku wyjątkowo zasmakowała kilku osobom, zadecydowałam, że warto ponownie opublikować post z przepisem.
Bardzo lubię ten przepis, dlatego, że jest dość uniwersalny i nie tylko na święta 🙂

 

Składniki

  • 1 kg filetu np: z mintaja
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2 cebule
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • kilka łyżek ketchupu pikantnego
  • olej/ oliwa do smażenia

Wykonanie

Odmrożoną lub świeżą rybę pokrój na kawałki, dopraw solą. Cebulę posiekaj na drobno, to samo zrób z ogórkami i papryką konserwową.
Rybę obtocz w mące, jajku i smaż. Przygotuj zalewę: 2 szklanki wody zmieszaj z koncentratem pomidorowym, pieprzem i 2 łyżkami cukru oraz ketchupem. Zagotuj wywar, a potem dodaj warzywa. Podgotuj kilka minut razem z warzywami. Następnie rozkładaj wszystko warstwowo, zaczynając od ryb, kolejno farsz, ryba.

składniki do ryby po grecku

składniki do ryby po grecku na święta

Liczba porcji: 7

Czas przygotowania: 60 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *