Wiosenna jarzynowa z kalarepą
Wiosna oficjalnie już w moim menu. Kalarepa w zupie jest tego przykładem.
Składniki
- 1,5 l wody
- 3 ziemniaki
- 1 kalarepa
- 3 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól
- słodka papryka
Wykonanie
Warzywa, umyj. Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój je w plastry, resztę warzyw- w kostkę.
W garnku rozgrzej masło, wrzuć warzywa i zrumień je przez kilka minut. Dolej wodę i zagotuj przez 10-15 minut. Dopraw pieprzem, solą i papryką słodką. Zagotuj przez kolejne 5-7 minut. Dodaj posiekaną wcześniej natkę z pietruszki i wymieszaj dokładnie.
Jeśli to konieczne podgotuj zupę jeszcze przez 5 minut.
Czas przygotowania: 35 min
Smacznego!