Paprykowa z serowymi pulpecikami
Debiut!
Sam smak paprykowej urzekł mnie na maksa. Przepyszna, na pewno przygotuję ją jakoś na dniach ponownie. Co do pulpecików serowych to fajnie komponują się ze smakiem zupy. Jednak w przyszłości polecam przygotowanie naprawdę małych kuleczek serowych, moje były nieco za duże, jak się okazuje.
Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego (mogą być kostki, jak i domowy bulion)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietanki
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- 250 g mielonego białego sera
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 pęczek koperku (świeżego)
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie
Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 stopni, do momentu aż na skórce z papryki zaczną pojawiać się pęcherzyki. Wówczas ostudź je przez chwilę, a następnie opłucz zimną wodą. Następnie obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę , zeszklij pokrojone w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj paprykę i sporo majeranku, gotuj przez około 15 minut. Przypraw zupę solą, pieprzem, słodką papryką oraz nie zapomnij o jogurcie naturalnym i łyżce śmietanki.
Zmiksuj zupę i lekko podgrzewaj do momentu podania.
Ser utrzyj z jajkiem, mąką, posiekanym koprem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj, dokładnie i uformuj niewielkie pulpeciki.
Do garnka wlej 1 litr wody, posól, zagotuj. Delikatnie wkładaj pulpeciki do gorącej wody, gotuj przez około 3-4 minuty.
Serowe pulpeciki podawaj z kremem paprykowym.
Czas wykonania: 45 minut
Smacznego!
One Comment
Patrycja Machcińska
ale mi smaka narobiłaś! szkoda, że nie mam jak zmiksować 🙁