Bułeczki z jajecznym nadzieniem
Sobotnie II śniadanie!
Na pewno nie raz, nie dwa widzieliście tego typu kuchenny wynalazek. Stwierdziłam, że czas, abym i ja przygotowała takie bułeczki. Nadzienie jest kwestią indywidualną, tak więc każdy może je wypełnić czym tylko zapragnie.
Dodatkową zaletą tej potrawy jest to, że można ją szybko wykonać i nie trzeba robić przy tym wielkich zakupów, bo zazwyczaj te podstawowe produkty typu jajka czy szynka są w naszej lodówce.
Składniki
- kilka bułek, najlepiej ciemnych (ja mam 6)
- 1/2 małego pomidora
- 5 plastrów szynki
- 2 plastry ulubionego sera
- 1 mała cebula
- koperek
- pieprz
- przyprawa: słodka papryka
- przyprawa: suszony czosnek
- oliwa z oliwek
- sól
- 4 jajka
Wykonanie
Odetnij górną część bułki, a środek wydrąż. Posiekaj cebulę i koperek. pokrój w kostkę ser, szynkę i pomidora. Wydrążoną bułkę skrop lekko oliwą i dopraw pieprzem i papryką.
Następnie połącz w małej miseczce cebulę, koperek, ser, szynkę i pomidora. Wymieszaj całość i lekko dopraw pieprzem i słodką papryką. Nakładaj farsz, staraj się wypełnić całą przestrzeń bułki. Rozbełtaj 4 jajka. Dopraw solą i polewaj napełnione farszem bułeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10- 15 minut.
Czas przygotowania: 25 minut
Smacznego!