zapiekanka ziemniaczana
Przepisy

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki)
  • biała część pora
  • 3 cebule
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu pikantnego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia

 

Wykonanie

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i potraktuj ubijaczką do ziemniaków, odstaw do wystygnięcia. Obierz cebule, posiekaj na drobno, podsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 podsmażonej cebuli dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

Przygotuj sobie wysokie naczynie, umieść tam mięso, wbij 2 jajka. Dopraw mięso pieprzem, majerankiem i bazylią. Dodaj drugą część usmażonej cebuli i wymieszaj. Wylej wodę z puszki kukurydzy i groszku. Wrzuć mięso mielone wraz z przyprawami na suchą patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy po 5 minutach, mieszaj co jakiś czas. Koncentrat zmieszaj z ketchupem i polej tym mięso na patelni, ponownie zamieszaj.

Pokrój na cienkie plastry por i wrzuć na suchą patelnię, po paru minutach dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Użyj naczynie żaroodporne do tego dania i wysmaruj je lekko tłuszczem. Układaj warstwami składniki. Zacznij od ziemniaków, następnie ułóż mięso, kukurydzę, ziemniaki, mięso, groszek, mięso i na sam wierch por. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.

zapiekanka z mięsem i ziemniakami

składniki do zapiekanki

zapiekanka

Czas wykonania: 60 min

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *