Kalafiorowa
Składniki
- 1 filet z piersi kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- mały por
- 1 średni kalafior
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- natka z pietruszki
- pieprz
- mleko 0,5%
- oliwa z oliwek/ olej
Wykonanie
Włóż mięso do garnka i zalej 1,5 l wody. Posól mięso i zagotuj. Oddziel szumowiny po około 20 min. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Dopraw zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i zagotuj. Dodaj 1 ząbek czosnku ze skórką. Gotuj przez około 20 minut.
W międzyczasie posiekaj cebulę i smaż na 1 łyżeczce oliwy. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Opłucz kalafior i porozdzielaj na różyczki. Po 20 minutach, dodaj cebulę, ziemniaki i kalafior.
Gotuj na wolnym ogniu zupę. Posiekaj natkę i dodaj do zupy. Jeśli lubisz wersję zupy zabielaną dodaj mleko.
Smacznego!
2 komentarze
Samantha
Wspaniała letnia zupa, przepysznie wygląda 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Żaklina Michałowska
Bardzo dziękuje i zapraszam na obiad :>